De Fokkerij

Wie zijn wij?

Onze eerste kennismaking met de Picardische herdershond was in 1994 (Juno des Grandes Oreilles - was onze eerste Picard reu). We hadden daarvoor reeds honden van diverse rassen gehad. Maar sinds we zelf een Picardische herdershond hebben is onze belangstelling voor honden in het algemeen en de Picardische herdershond in het bijzonder alleen maar ontzettend toegenomen. Het is inmiddels een ‘uit de hand gelopen hobby’. Op dit moment hebben we een aantal Picards die allen in huiselijke kring vertoeven. Kortom we zijn helemaal verknocht aan dit ras. 

Friques Europees en Nederlands jeugdkampioen 2011

Voor wie is de Picard geschikt?

Het zijn zeer bijzondere honden, dat zegt menig een die een Picard bezit. De Picardische herdershond is een hond die niet geschikt is voor iedereen. Je moet een goed gevoel (leren) ontwikkelen om op de juiste manier met deze hond om te gaan. Dat vraagt de nodige inventiviteit en creativiteit van zijn baas. Ze zijn over het algemeen zeer gevoelig, zeker waar het hun baas en zijn/haar stemmingen zijn. Ze moeten wel consequent maar niet met harde hand opgevoed worden. Ze zijn bijzonder intelligent. Onze Nouba bijvoorbeeld maakt alle deuren open (behalve met draaiknop).

De Picard is een hond die nog dicht bij de natuur staat. Onze Nouba heeft inmiddels een aantal nesten gehad en ze eigenlijk zonder menselijk ingrijpen ter wereld gebracht. Ze voedt de puppen zelf op en braakt nog voedsel voor ze als ze de puppen niet zelf meer voedt. Wat ook zeer bijzonder is dat ze altijd proberen oogcontact met je te maken. Ze zien en voelen soms eerder dan je dingen zelf in de gaten hebt. Het zijn eerlijke honden. Ze kunnen een sterke voorkeur hebben voor mensen die ze kennen. Ten opzichte van vreemden zijn ze vaak op afstand of negeren ze. Het kunnen zeer drukke puppen zijn. Ze zijn enorm energiek en altijd hebben ze wel zin in actie. In huis zijn ze vaak rustig.

Fokkerij "Van de Bovendijkse Hoeve"

Wat betreft de fokkerij hebben wij af en toe een nestje. De puppies worden in huiselijke kring gesocialiseerd. Met name aan de socialisatie wordt er veel aandacht geschonken. Het is voor ons erg belangrijk om de start van een lang hondenleven zo goed mogelijk te maken.

Omdat niet iedereen geschikt is voor een Picardische herdershond is het voor ons van belang om over en weer kennis te maken met degene die geïnteresseerd is in dit ras. Omdat we zeer betrokken zijn bij het welzijn van onze pups is de garantie niet beperkt tot de voordeur. Met vragen of problemen kun je altijd bij ons terecht. Als het om wat voor reden dan ook niet zou lukken met de Picard dan proberen we met de eigenaar zo snel mogelijk naar een andere oplossing te zoeken bijvoorbeeld bemiddeling middels herplaatsting.

Ook proberen we samen met de toekomstige eigenaar een pup te kiezen die bij iemand past (hierbij letten we vooral op het karakter) en wat iemand met de Picard wil b.v. werkhond, familiehond, showhond etc. Er wordt gefokt volgens de reglementen van een rasvereniging. Dat betekent dat de honden worden onderzocht op heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen. U kunt altijd bellen om vrijblijvend een afspraak te maken en kennis te maken met dit fantastische ras.