De Picard

Frederiek

Picardische herdershonden komen uit de streek Picardië in het noorden van Frankrijk. Het is een elegante, krachtige, gespierde herdershond met een ruwharige vacht. Hij werd in Picardië veel op de boerderij

en gehouden en daar fungeerde hij als bewaker en veedrijver. In 1925 werd hij erkend door de Franse herdershondenclub. Het ras is door de jaren heen een gebruikshond geweest en hij behoort nog steeds tot een van de door de FCI erkende werkhondenrassen. In het land van herkomst wordt hij nog steeds gebruikt bijvoorbeeld als schapenhoeder.


Het ras is ook in het land van oorsprong een zeldzaamheid. Over de hele wereld zijn er ongeveer 3500 Picardische herdershonden.

Opvoeding

Omdat het een waakhond is heeft hij een duidelijke en consequente opvoeding nodig (zoals eigenlijk elke hond). Een goed opgevoede Picard is een zeer vriendelijke en temperamentvolle hond die letterlijk voor zijn baas en het gezin door het vuur gaat. Hij is zeer aanhankelijk voor het gezin en de mensen die hij kent. Het is dan ook geen typische eenmanshond. Een zelfverzekerde Picard staat het dan ook niet toe als er ook maar iemand aan zijn ‘roedelgenoten’ komt. 

Het is geen allemans vriend en ten opzichte van vreemden kan hij afstandelijk en wantrouwend zijn. Het is daarom van belang de hond zo goed mogelijk te socialiseren, hem al op jonge leeftijd met van alles in aanraking te laten komen zodat hij zich kan ontwikkelen tot een stabiele, zelfverzekerde hond. Een Picard is altijd in voor het uithalen van kattenkwaad. Het zijn echte levensgenieters, kortom het zijn honden met humor en dat wordt ook van de baas gevraagd. Men moet ze wel met discipline opvoeden, maar men moet de hond ook zijn pleziertje gunnen. Bij de Picard geldt vooral discipline is goed, maar bij een teveel aan discipline ontneem je de Picard zijn levenslust.

Karakter

Als er al iets bestaat als een omschrijving van een karakter kun je van de Picard in algemene termen zeggen dat hij bekend staat als een ‘gereserveerde’ hond. Dit betekent niet dat hij angstig of agressief is. Een typische Picard trek is als hij iets ziet wat hij niet kent hij allereerst zal terugdeinzen. Dan wordt hij nieuwsgierig en zal het voor hem onbekende voorzichtig naderen; erg op zijn hoede zodat hij bij het minste of geringste weg kan lopen.

Hij kan ook zeer koppig en eigenwijs zijn. Dit vergt van zijn baas de nodige vindingrijkheid. Hij is zeer leergierig en intelligent. Bij voldoende beweging (hondensport, wandelen, naast de fiets lopen) is de Picard een rustige gezinshond. Ze zijn over het algemeen ook echte levensgenieters die bereid zijn van nature ook eigen initiatief te nemen, ze proberen ook altijd ergens onderuit te komen als ze ergens geen zin in hebben. Hij is erg gevoelig, zeker wat zijn baas betreft. Hij voelt de stemming van de baas en anderen die hij goed kent heel goed aan.

Het is een hond met een behoorlijke dosis energie en heeft daarom veel beweging nodig. Het is beslist geen hond voor een ‘klein blokje’ om. Hij is geschikt voor veel gebruiksdoelen is eigenlijk een soort allesdoener. Om zijn werkkwaliteiten te behouden kan men in Nederland allerlei vormen van cursussen, africhting, sport en spel beoefenenen zoals GGI, II, III, reddingshondenwerk, speurhond, veedrijven, KPV, IPO, behendigheid en flyball.

Vachtverzorging

De Picardische herdershond behoeft niet getrimd te worden zoals vele andere ruwharige rassen. Alleen de oren moeten zo af en toe geplukt worden. De schofthoogte van een reu bedraagt 60-65 cm en van een teef 55-60 cm. In de verhaarperiode kan men de hond kammen. 

Hij komt voor in de volgende kleuren: fauve (rood-blond) tot donker gestroomd.